Rundveehouderij

Nieuws

DOC Kaas verlaagt voorschot melkprijs

Hoogeveen – DOC Kaas heeft voor januari de voorschotmelkprijs verlaagd. Directeur Jannes Oosterveld meldt dat er ten opzichte van december € 2,25 af gaat.

In december was het voorschot bij een jaarleverantie van 800.000 kilo € 37,43 exclusief btw. DOC Kaas gaat uit van een met 6 cent naar € 3,33 per kilo verlaagde vetprijs en een 70 cent lagere eiwitprijs à € 6,67.

De verlaging die nu is doorgevoerd, houdt volgens Oosterveld verband met prijzen voor room en kaas die enigszins onder druk staan. De prijzen voor weipoeder en melkpoeder zijn stabiel.

De verlaging doet een sterkere achteruitgang van de zuivelmarkt vermoeden. Echter, DOC stelt maandelijks de voorschotprijs vast op basis van te verwachten marktontwikkelingen, maar gaat daarin behoudend te werk. Daarmee opgebouwd saldo wordt in de tweede helft van het jaar alsnog verrekend in het maandelijkse voorschot, dat gaat sneller dan via de nabetaling. In januari staat de teller weer op nul.

In de nieuwe leveringsvoorwaarden is opgenomen dat de vet- en eiwitprijzen steeds worden berekend in een verhouding van 1 : 2. Vandaar de erg sterke mutatie van de eiwitprijs deze maand.

Of registreer je om te kunnen reageren.