Rundveehouderij

Nieuws

Cono houdt voorschotprijs januari gelijk

Westbeemster – Kaascoöperatie Cono houdt de voorschotprijs over de maand januari gelijk. Leden ontvangen een melkprijs van € 38,37 per 100 kilo exclusief btw.

Hiermee geeft de coöperatie een ander signaal af dan bijvoorbeeld FrieslandCampina en DOC Kaas. De eerste maakte een lichte prijsdaling bekend, de tweede stelde een flinke aanpassing van het voorschot vast.

Cono is vooralsnog optimistisch over de vooruitzichten, zo meldt directeur Eric Hulst. Hij ziet de prijzen voor de bulkkazen weliswaar dalen, maar die ontwikkeling heeft nog niet direct effect op de markt voor merkkazen, zoals Beemster kaas. Daar komt bij dat Cono er weer van kan profiteren dat problemen met de smaak en geur van de kazen, veroorzaakt door tarwegistconcentraat, voorbij zijn. ”Onze kazen zijn weer zoals ze moeten zijn,” stelt Hulst.

Ook blijven de prijzen voor weipoeder hoog. Room en boter zijn in de afgelopen maanden iets in prijs gezakt, maar de afzet loopt wel weer goed, constateert de Cono-directeur. Over de middellange termijnontwikkeling op de zuivelmarkt blijft hij positief gestemd. De markt stijgt misschien niet, maar dalen doet die ook nog niet echt, meent hij.

Cono hoopt dit jaar ook commercieel vruchten te plukken van het 400-jarige jubileum van droogmakerij de Beemster. Dit valt deels samen met de bouw van de nieuwe kaasfabriek van Cono.
De leden van de coöperatie ontvangen deze maand overigens voor de negende maand achtereen dezelfde prijs voor vet en eiwit (€ 3,30 en € 7,00 per kilo).

Of registreer je om te kunnen reageren.