Rundveehouderij

Nieuws 256 x bekeken

Concurrentiepositie Deense melkveehouderij niet sterk

Kopenhagen - Nederlandse melkveehouders halen per koe een aanzienlijk hoger resultaat dan de melkveehouders in Denemarken.

Dat constateert het Deense landbouweconomisch instituut (FØI) in een rapport over de concurrentiepositie van de sector. Die ontwikkelt zich volgens de rapporteurs niet goed. Dat geldt niet alleen voor de melkveehouderij, maar ook voor de varkenshouderij en akkerbouw. Dit komt met name door te hoog opgelopen financierings- en arbeidskosten.

Ook de ontwikkeling van de productiviteit krijgt geen lovende woorden mee. Deze verliep namelijk trager dan in een aantal andere naburige landen, waaronder Nederland, Duitsland en Polen. Voor bijvoorbeeld de melkveehouderij betekent dit concreet dat een Deense ondernemer met een veestapel van 50 koeien 1.000 euro minder resultaat (bruto) per koe per jaar haalt dan zijn vergelijkbare Nederlandse concurrent.

De varkenshouderij is niet vergeleken met de Nederlandse concurrentie, maar wel met die van Duitsland, Polen en Spanje. In alle gevallen komen de Denen er qua resultaat bekaaider af.

Of registreer je om te kunnen reageren.