Rundveehouderij

Nieuws 337 x bekeken

Britse zuivelbedrijven in de tang

Londen – De brutomarge van de zuivelbedrijven in Groot-Brittannië staat onder druk.

Aan de ene kant moeten de bedrijven door de ontwikkelingen op de wereldmarkt hogere vergoedingen betalen aan hun melkveehouders. Aan de andere kant weigeren de grote winkelbedrijven hogere inkoopprijzen te accepteren vanwege de door de economische crisis nog zwaardere concurrentiestrijd. Dat stelt het Britse zuivelschap DairyCo in haar tweewekelijkse overzicht.

Het schap berekent dat de marge een jaar geleden nog op 16,1 pence (19,3 eurocent) ofwel 40 procent lag. In de eerste helft van het lopende melkjaar kwam die marge uit op niet meer dan 10,0 pence ofwel 27 procent. Dat komt door een stijging van de gemiddelde melkvergoeding van 24,2 naar 27,0 pence met aan de andere kant een daling van de afzetprijs die de zuivelbedrijven kunnen berekenen van 40,3 naar 37,0 pence per liter. ‘’De daling weerspiegelt de onmogelijkheid voor de zuivelbedrijven om de hogere input-kosten door te berekenen aan hun afnemers.’’

DairyCo is niet helemaal gerust op de ontwikkeling van de melkvergoeding in de komende weken. Het schap herinnert er aan dat de boterprijzen op de wereldmarkt aan het dalen zijn door de grotere aanvoer, met name uit Nieuw-Zeeland. Volgens DairyCo is het verschil tussen de wereldprijs en de EU-prijs ‘nu zo groot dat invoer van boter uit Nieuw-Zeeland ondanks de heffing van 700 euro per ton haalbaar is.’ Het schap verwacht dan ook dat de melkprijs de komende tijd op z’n minst wisselvallig zal blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.