Rundveehouderij

Nieuws

Britse regering wijst regio’s voor ruimen dassen aan

Londen – Het Britse plattelandsministerie Defra heeft twee 'zorgvuldig uitgekozen' gebieden aangewezen voor de komende proeven met het ruimen van dassen tegen de runder-tbc. In die regio’s kunnen boeren en landeigenaren nu een vergunning aanvragen om de dassen af te schieten.

Defra wijst er nog eens op dat runder-tbc alleen al in 2010 leidde tot de slacht van 25.000 runderen. Als de ziekte niet wordt aangepakt zal dat de schatkist de komende tien jaar meer dan 1,1 miljard gaan kosten, zegt staatssecretaris voor landbouw Jim Paice. Daarom heeft de regering onlangs het licht op groen gezet voor proeven met het ruimen van dassen die, naast het vee zelf, als besmettingsbron worden gezien.

Nu zijn ook de proefgebieden aangewezen waar eind dit jaar met het ruimen kan worden begonnen: één in Gloucestershire in midden-Engeland en één in Somerset verder naar het zuiden. Juist in deze hoek van het land heerst de runder-tbc het meest.

Aanvragers van een vergunning moeten aantonen dat ze ruime ervaring hebben met het afschieten van dieren. Vervolgens moeten ze ook nog eens een door de overheid goedgekeurde training volgen. Boeren moeten bovendien voldoen aan alle maatregelen die in door runder-tbc besmette gebieden gelden voor het vee. ”De proeven maken het mogelijk om zorgvuldig te beoordelen hoe veilig, menselijk en doeltreffend het gecontroleerd afschieten is,” denkt Paice.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.