Rundveehouderij

Nieuws 185 x bekeken

Britse boerenbonden waarschuwen voor Schmallenberg-virus

Londen - De National Farmers Unions van Engeland en Schotland hebben de veehouders onder hun leden gewaarschuwd voor het Schmallenberg-virus.

De bonden vragen de boeren alert te zijn op mogelijke verschijnselen en op misvormde lammeren of kalveren. Ook hebben de bonden de vee-artsen en hun organisatie geïnformeerd en om waakzaamheid gevraagd. De waarschuwing is opgesteld in een briefing met de ontwikkeling van het virus in Nederland, Duitsland en België.

Volgens de briefing hebben in Nederland tot 9 januari 177 boerenbedrijven aan het virus toegeschreven problemen gemeld. De NFU's onderstrepen dat er tot nu toe geen gevallen bekend zijn in Groot-Brittannië zelf. De boeren wordt echter wel gevraagd alle verdenkingen of andere problemen te melden aan hun vee-arts. Bovendien wordt hen aangeraden met die vee-arts te praten over het virus 'vooral als u van plan bent om vee in te voeren uit landen waar het Schmallenberg-virus tot nu toe is geconstateerd.' De Britse boerenbonden wijzen er daarbij op dat er op dit moment weinig tegen eventuele besmettingen te doen is omdat die, als ze voorkomen, al enige tijd geleden zijn ontstaan.

Ook het Britse plattelandsministerie Defra en de British Veterinary Organisation hebben de aandacht gevestigd op het Schmallenberg-virus in de drie Europese landen. Eerder deze week publiceerde ook het Franse ministerie van landbouw een briefing met een waarschuwing.

Of registreer je om te kunnen reageren.