Rundveehouderij

Nieuws

Britse Arla 'moet melkprijs flink verhogen'

Leeds - Arla UK, de Britse tak van het Scandinavische Arla-concern, zal de melkprijs flink moeten verhogen om de aanvoer van voldoende melk veilig te stellen.

Bij het aantrekken van nieuwe melkleveranciers, nodig om de komende mega-melkfabriek op volle capaciteit te laten draaien, ondervindt Arla UK zware concurrentie van de twee andere grote spelers op de Britse melkmarkt, Robert Wiseman en Dairy Crest.

Dat stelt het zuivelschap Dairyco in een bedrijfsanalyse van Arla UK. Het schap stelt dat Arla het risico loopt dat de mega-melkfabriek in Aylesbury bij Londen, die in 2012 in bedrijf moet komen, onder capaciteit moet gaan draaien omdat er niet voldoende melk beschikbaar is. Om dat te voorkomen is een ‘noemenswaardig hogere melkprijs vereist’. Dat is mede nodig omdat Arla van haar 1.400 vaste leveranciers een nieuwe heffing van ruim een halve cent per liter eist om een bijdrage te leveren in de benodigde investeringen.

Die heffing zorgt er wel voor dat de vaste melkveehouders, verenigd in het Arla Foods Milk Partnership, een groter aandeel en daarmee uiteindelijk meer zeggenschap in het bedrijf krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.