Rundveehouderij

Nieuws 218 x bekeken

Bleker wil convenant ritueel slachten wettelijk vastleggen

Den Haag – De afspraken in het op handen zijnde convenant over onverdoofd ritueel slachten moeten wettelijk worden vastgelegd. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.

De huidige Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en de nieuwe Wet dieren bieden daar mogelijkheden toe. Indien het daadwerkelijk tot een convenant komt, wil Bleker met permanent toezicht op middelgrote en kleine slachterijen de naleving controleren.

Het idee van een convenant is afkomstig van de staatssecretaris zelf. Hij opperde dit voor het eerst in het debat in de Eerste Kamer over het – verworpen – initiatiefwetsvoorstel van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) over dit onderwerp. Bij het opstellen van het convenant worden religieuze organisaties, vertegenwoordigers van slachthuizen, dierenartsen, wetenschappers en NGO’s betrokken.

In convenant kunnen afspraken worden vastgelegd over de bewustzijnsperiode, het aantal noodzakelijke halssnedes en de fixatiemethode. Alleen slachthuizen die zich aan deze bepalingen houden, krijgen een certificaat dat onverdoofd ritueel slachten toestaat.
Bleker wil drie maanden uittrekken om het convenant op te stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.