Rundveehouderij

Nieuws 190 x bekeken

Bleker vraagt EU co-financiering voor onderzoek Schmallenberg-virus

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw heeft Eurocommissaris John Dalli van gezondheid gevraagd het onderzoek naar het Schmallenberg-virus Europees te ondersteunen.

Dat schrijft Bleker in een brief aan de Tweede Kamer. In Nederland is het Schmallenberg-virus inmiddels op 27 bedrijven vastgesteld. 108 schapen, rundvee- en geitenbedrijven hebben verschijnselen van het Schmallenberg-virus gemeld.

De verwachting is dat het aantal besmetting nog op zal lopen, mede omdat het aflammerseizoen pas net begonnen is. Ook is er op dit moment alleen een test beschikbaar waarmee virus kan worden aangetoond. Een test op afweerstoffen tegen het virus is in ontwikkeling. “Op basis van de uitslag van de test op afweerstoffen zal het aantal positieve bedrijven dus waarschijnlijk nog verder oplopen”, aldus Bleker. Nederland is het enige land dat tot nu toe een officiële meldplicht heeft ingesteld. “Hierdoor heeft Nederland waarschijnlijk het beste inzicht in de actuele ziektesituatie”, schrijft het ministerie. In buurlanden België en Duitsland zijn ook enkele gevallen van Schmallenberg-virus gevonden. In Frankrijk, Luxemburg en Groot-Brittannië zijn nog geen afwijkingen bij lammeren of kalveren gemeld. In deze landen wordt de situatie wel nauwlettend in de gaten gehouden.

Het onderzoek in het kader van het Schmallenberg-virus richt zich op de diagnostiek, epidemiologie, vaccinontwikkeling en viruskarakterisering. Hiermee moet bekend worden hoe het virus hier gekomen is, hoe het zich verspreidt en hoe dieren geïnfecteerd worden.

Op basis van onderzoek van het RIVM is vastgesteld dat overdracht van het virus van dier op mens niet uitgesloten kan worden, maar dat dit zeer onwaarschijnlijk is. Deze analyse is ook overgenomen door het Europees Centrum voor Ziektepreventie- en bestrijding (ECDC).

Of registreer je om te kunnen reageren.