Rundveehouderij

Nieuws

Bleker verwacht importstop rundvee van enkele weken

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw verwacht dat de importstop van Nederlandse runderen in Rusland enkele weken gaat duren.

Dat zegt hij op Radio 1. "Het kan best zijn dat de grenzen vier tot zes weken dicht zijn. Maar de belangstelling voor het hoogwaardige rundvee uit Nederland is heel groot. Het zou kunnen zijn dat de dieren daarna alsnog naar Rusland gaan, waardoor er op jaarbasis niet minder fokvaarzen worden geëxporteerd", aldus de staatssecretaris.

Rusland dreigde ook met een importstop van vlees en zuivel in verband met het Schmallenberg-virus. Dat is volgens Bleker van de baan. De Russen hebben op basis van de informatie van onze deskundigen besloten dat er geen importbeperking komt voor vlees en zuivel. Bleker wijst op het belang van de export van zuivel en vlees naar Rusland, omdat daar een belang van meer dan 100 miljoen euro mee gemoeid is. Bij de runderen is een bedrag van 16 miljoen in het geding.

Volgende week komt een Russische delegatie naar Nederland en Duitsland en de Europese Commissie om zich nader te laten informeren over het Schmallenberg-virus. Ze kunnen dan alsnog besluiten om de grenzen weer te openen.

De importstop voor rundvee en fokmateriaal van runderen geldt naast Nederland ook voor Duitsland en België. In deze landen is het virus ook vastgesteld in misvormde kalveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.