Rundveehouderij

Nieuws 245 x bekeken

Arla-veehouders uiterlijk 2015 over op duurzame soja

Aarhus – De leveranciers van Arla moeten uiterlijk 2015 overgeschakeld zijn op gecertificeerd duurzame soja. Dat geldt niet alleen in Denemarken en Zweden, maar ook op in Finland, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland.

Die doelstelling heeft het Scandinavische zuivelconcern vrijdag gelanceerd. De overschakeling verloopt aanzienlijk sneller dan aanvankelijk de bedoeling was. Oorspronkelijk was de eindtermijn 2020. Maar volgens Arla kan het sneller, omdat de bevoorradingsmogelijkheden voor duurzame soja op de wereldmarkt zijn verbeterd. Tot die conclusie komt het bedrijf op basis van informatie van de veevoerfabrikanten in Denemarken en Zweden.

Dit jaar en de twee jaren daarna wil Arla de productie van duurzame soja al steunen door RTRS-certificaten te kopen voor 30 procent van het volume dat de Deense en Zweedse leveranciers nodig hebben. RTRS is de afkorting van Round Table on Responsible Soy Association, een globale organisatie voor milieuvriendelijke sojateelt.

Motief voor de versnelde aanpak is dat Arla zich zorgen maakt over de nadelige gevolgen voor milieu en gezondheid van de niet-duurzame sojateelt in Zuid-Amerika. Overigens hoeven de leveranciers niet per se duurzame soja in te zetten, maar kan ook worden gebruik gemaakt van alternatief proteïnevoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.