Rundveehouderij

Nieuws 532 x bekeken

Alternatief voor antibiotica in de maak

Oosterwolde - Biotechnoloog Herman de Boer ontwikkelt een alternatief voor antibiotica op basis van antistoffen in biest. Biest bevat volgens de Boer 50 tot 100 gram antistoffen per liter.

De Boer, bekend als geestelijk vader van de genetisch gemodificeerde stier Herman, geeft aan al jaren lang gefascineerd te zijn door immunoglobulinen, ofwel antistoffen. “De antistoffen in biest zijn voldoende om in korte tijd een pasgeboren kalf volledig te beschermen. De potentie van deze antistoffen is groot.”

Om op basis van antistoffen producten te ontwikkelen, richtte hij twee jaar geleden het bedrijf Mastivax op. Ook werkt hij samen met Life Science Research & Development, een samenwerkingsverband tussen Van Hall Larenstein en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Op laboratoriumschaal is het gelukt om de antistoffen ‘schoon’ uit de biest van koeien te halen. Nu is er ongeveer een half miljoen euro nodig om een proefopstelling te bouwen om de antistoffen op grote schaal uit biest te halen.

De Boer denkt dat de antistoffen onder meer kunnen worden ingezet bij de bestrijding van mastitis, en ter bescherming van biggetjes (speendip).“Met vaccins wordt tot nu toe wat betreft de bestrijding van mastitis maar matig resultaat geboekt.” Voordat hij meer kan vertellen over de nieuw te ontwikkelen producten, moeten eerst de nodige patenten worden aangevraagd.

Op welke termijn producten op de markt komen, is volgens De Boer moeilijk te zeggen. “Technisch gezien moet het binnen drie jaar te realiseren zijn, maar hoe lang het gaat duren om een nieuw veterinair geneesmiddel in de markt te zetten, is lastig te voorspellen.” Naast mogelijkheden in de dierlijke sector ziet hij op termijn ook kansen in de humane sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.