Rundveehouderij

Nieuws 485 x bekeken

Aantal stamboeken verliest erkenning

Zoetermeer – Niet alle stamboekorganisaties behouden in 2012 hun erkenning. Een aantal kleine organisaties gaat afvallen. Dat zegt Jos Jongerius, secretaris bij het Productschap Vee en Vlees (PVV).

Vanwege nieuwe regelgeving zijn per 1 januari 2012 alle erkenningen van stamboekorganisaties vervallen die op basis van de oude fokkerijregelgeving waren uitgegeven. Met de nieuwe regels wil het schap de regelgeving vereenvoudigen en een aantal knelpunten oplossen. Eerder erkende stamboekorganisaties moesten voor 1 oktober 2011 een nieuwe aanvraag indienen bij het PVV.

Wat betreft de aanvragen die tijdig zijn ingediend, signaleert het PVV problemen op het gebied van inteeltbeleid, zoals de berekening van het percentage inteelttoename per generatie. Veel organisaties bleken niet aan de gestelde eisen te kunnen voldoen. Om problemen met de export, en problemen met paspoortuitgifte (bij paarden) te voorkomen is besloten om aan de organisaties die op 1 januari nog enkele zaken moesten aanleveren een voorwaardelijke erkenning te verlenen. Wel is er een termijn gesteld waarbinnen ontbrekende gegevens moeten zijn aangeleverd.

Duidelijk is volgens Jongerius dat een aantal kleinere stamboeken de erkenning verliest. ”Een aantal organisaties voldoet niet aan de voorwaarden. Soms kiest een stamboek er zelf voor om door te gaan als vereniging.”

Hoeveel organisaties hun erkenning verliezen, kan hij vanwege nog lopende procedures niet zeggen. Wat betreft de runderen hebben fokkerijorganisaties GES, CRV, FHRS, Tellus, KI Kampen, Vereniging Lakenvelder Runderen en de Vereniging Het Brandrode rund de erkenning binnen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.