Rundveehouderij

Nieuws 248 x bekeken

Aantal besmette schapenbedrijven loopt op

Den Haag – Het aantal besmette schapenbedrijven met het Schmallenberg-virus is vrijdag opgelopen tot zeventig. Tot nu toe zijn bij de voedselautoriteit NVWA 254 meldingen binnengekomen van verdachten lammeren of kalveren.

Piet Vellema, dierenarts van de Gezondheidsdienst voor Dieren, stelt dat het virus makkelijker is aan te tonen bij lammeren.

Per bedrijf worden ongeveer vijf misvormde lammeren ingestuurd naar het Centraal Veterinair Instituut. ”Bij kalveren kunnen we vaak maar een of twee kalveren voor inspectie insturen. Daarnaast is het virus bij deze kalveren vaak al uit het lichaam verdwenen”, aldus Vellema.

Opmerkelijk vindt Vellema dat op de besmette schapenbedrijven een piek is te zien in het aantal misvormde lammeren dat wordt geboren.

Vellema: ”De eerste weken zien we enkele misvormingen, dat loopt op tot een piek van ongeveer twee weken en dan lijkt het of het aantal weer wat afneemt. De misvormingen die worden gezien bij de lammeren varieren sterk. Sommige lammeren zijn, wat we noemen, ’domme lammeren’. Deze worden wel levend geboren maar kunnen niet drinken. Ook zijn er lammeren die normaal lijken, maar wel besmet kunnen zijn. De meeste lammeren overlijden vroegtijdig na de geboorte.”

Op dit moment wordt het virus in 40 procent van de verdachte lammeren opgespoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.