Rundveehouderij

Nieuws 220 x bekeken

Zuivelbedrijf Fonterra heeft beste seizoen ooit

Auckland – Fonterra heeft het beste seizoen ooit achter de rug. De omzet steeg in seizoen 2010/2011 met 19 procent naar 11,7 miljard euro.

De winst ging met 13 procent omhoog naar 452,9 miljoen euro. Vooral de verkoop van volmelkpoeder nam een grote vlucht.

De leden-melkveehouders van Fonterra ontvangen een melkprijs van 7,60 Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Dat komt overeen met een melkprijs van 33 eurocent per kilo melk (4,4 vet en 3,2 eiwit). Inclusief winstuitkering komt de melkprijs uit op NZD 8,25 (voor inhoudingen). Hiermee ligt ook de melkprijs op het hoogste niveau in het tienjarig bestaan van Fonterra. De hoogste melkprijs werd tot nu toe uitbetaald in 2008 en lag op NZD 7,90 per kilo milksolids.

Fonterra blijft bij haar melkprijsvoorspelling voor het huidige seizoen van NZD 6,75 per kilo milksolids. Dat komt overeen met met 29 eurocent per kilo melk. Daarbij komt nog een winstuitkering tussen de 23 en 29 eurocent per aandeel. De naar verwachting lagere melkprijs is een gevolg van lagere prijzen op de wereldmarkt.

Tegelijk met de jaarcijfers heeft Fonterra een zogenoemd Milk Price Manuel gepubliceerd. Daarin wordt uitgelegd hoe de melkprijs die veehouders ontvangen wordt berekend. In eigen land lag Fonterra afgelopen seizoen onder vuur vanwege de prijzen van consumentenmelk. De Nieuw-Zeelanders vinden dat ze te veel voor de melk in de supermarkt moeten betalen. Fonterra gaf aan dat de prijzen meebewegen met de zuivelprijzen op de wereldmarkt, maar besloot toch de consumentenprijzen tijdelijk te bevriezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.