Rundveehouderij

Nieuws

Werkstraf geëist tegen medewerker Schaap

Leeuwarden – Tegen een medewerker van het vee-exportbedrijf Firma Schaap is dinsdag voor de rechtbank in Leeuwarden een werkstraf geëist van 240 uur. Officier van justitie Arie de Muij eist bovendien een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Hem wordt verweten een belangrijke rol te hebben gespeeld bij fraude en oplichting met exportrunderen.

Advocaat Robert Snorn bepleit vrijspraak, omdat de bekennende verklaring van zijn cliënt niet mag worden betrokken bij het bewijs. Mocht de rechtbank toch tot een veroordeling willen overgaan, dan vindt de raadsman een boete van maximaal 1.000 euro op zijn plaats.

De man had bij het bedrijf een centrale rol bij de verkrijging van gezondheidscertificaten voor de export. Hij was in 2007 betrokken bij de verwisseling van bloedmonsters, waardoor dieren die besmet waren met het blauwtongvirus ’schoon’ uit de test kwamen.

Daardoor was het bedrijf in staat dieren te exporteren naar onder meer Rusland en Roemenië. Bij de uitvoer naar Roemenië liep het mis: Roemeense autoriteiten onderzochten de lading en vonden dat vijftig van de zeventig dieren ten onrechte vrij waren verklaard van het blauwtong-virus.

In 2009 ging het opnieuw mis. Toen probeerde de man uitslagrapporten van het Centraal Veterinair Instituut te vervalsen voor de export van vee naar Algerije. De man is nog steeds in dienst van het bedrijf, maar op last van de Voedsel en Waren Autoriteit wel van zijn toenmalige functie gehaald. De baas van de verdachte zegt dat zijn werknemer op eigen initiatief heeft gehandeld, overigens zonder dat de man daar zelf enig voordeel bij heeft gehad.

De 56-jarige Berlikumer verkoos zelf de rechtszitting om persoonlijke redenen niet bij te wonen. Zijn baas zat wel in de zaal. Diens zaak is maandag behandeld, evenals een soortgeliijke fraudezaak van het exportbedrijf Dekker in Ommen. Dinsdag komen de zaken tegen het bedrijf Bles Dairies Livestock en tegen een betrokken dierenarts aan de orde. De betrokken dierenartsenpraktijk in Wommels heeft een schikking getroffen met justitie.

De rechtbank doet in alle zaken uitspraak op 27 september.

Zie ook:
Directeur firma Schaap: personeel handelde op eigen initiatief bij fraude
Eis: 150.000 euro boete voor exportbedrijf

Of registreer je om te kunnen reageren.