Rundveehouderij

Nieuws 452 x bekeken 1 reactie

Voerfabrikanten halen zelf fosfaat uit voer

Apeldoorn – Veevoerfabrikanten zijn bezig met diverse technische oplossingen om fosfaat uit veevoer te verwijderen voordat er brok van wordt gemaakt. Meerdere fabrikanten zijn hiermee bezig, Agrifirm is het verst gevorderd.

Het bedrijf wilde maandag geen nadere toelichting geven. Met het al in een vroeg stadium verwijderen van fosfaat, lijken de veevoerfabrikanten de resultaten van de afspraken met LTO Nederland niet te willen afwachten. Vrijwel alle grote veevoerfabrikanten bieden inmiddels fosfaatarm veevoer aan voor de melkveehouderij en andere sectoren, maar voor het succes van het voerspoor zijn ze sterk afhankelijk van de keuzes van individuele veehouders. Door zelf alvast een deel van het fosfaat uit veevoergrondstoffen te halen, bereiken de fabrikanten meer gegarandeerd en sneller succes.

Tot 2013 moet via veevoer 10 miljoen kilo fosfaat minder worden uitgestoten naar het milieu. De veevoerfabrikanten willen zich daaraan verbinden, maar om het gestelde doel te bereiken is ook de inzet van veehouders en van de producenten van natte bijproducten nodig. Die inzet is niet altijd gegarandeerd.

Naast boeren aarzelen ook producenten van bijproducten. Zij zijn bezorgd dat door allerlei maatregelen de afzet voor hun product wordt beperkt en er dus minder aan valt te verdienen. Daarom is er ook aarzeling om een verordening van het Productschap Diervoeder te steunen die productie en afzet van fosfaatarme voeders regelt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gekk henkie

    straks allemaal koeien meer pootproblemen door fosfaatgebrek.

Of registreer je om te kunnen reageren.