Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Universiteit wil overleg over melkonderzoek

Wageningen – De Universiteit Wageningen probeert dinsdag contact te krijgen met de Amerikaanse voedingswetenschapper Walter Willett.

Willett, verbonden aan de prestigieuze Universiteit van Harvard, eist volgens de Volkskrant intrekking van een persbericht over de positieve effecten van melkconsumptie op de gezondheid. Volgens de Amerikaanse wetenschapper heeft de Wageningen Universiteit de onderzoeksgegevens extreem verdraaid en geeft zij de feiten verkeerd weer.

Hij was co-auteur van een artikel over het onderzoek in een wetenschappelijk tijdschrift.
Willett stelt in de Volkskrant dat de reputatie van de Wageningen Universiteit door de affaire wordt beschadigd en daarmee ook die van de wetenschap in het algemeen.

De universiteit publiceerde in november 2010 een persbericht over het melkonderzoek met als titel ’Melk is goed tegen hart- en vaatziekten’. De ondertitel was ’Joris Driepinter had toch gelijk’. Daarna volgde een artikel in een tijdschrift van de Wageningen Universiteit met als titel ’Joris Driepinter voorkomt hartziekten’.

Dierenorganisatie Wakker Dier wil de reactie van Willett gebruiken als extra munitie in een klacht tegen Wageningen UR bij de Reclame Code Commissie. De essentie van de klacht is dat Wakker Dier vindt dat Wageningen UR zich (door bijvoorbeeld het betwiste onderzoek) laat gebruiken als reclamebureau van de industrie. Daar moet paal en perk aan worden gesteld, zegt woordvoerder Sjoerd van de Wouw. Hij meent dat de sinds 1 januari 2011 aangepaste definitie van reclame aangrijpingspunten biedt om de klacht te doen slagen. ”Inhoudelijk hebben we al gewonnen, want Wageningen heeft de communicatie al aangepast,” constateert hij. ”Nu gaat het nog om of de klacht ontvankelijk wordt verklaard”.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Vonk

    Iedereen die nu denkt dat het een goedkope afleidingsmanoeuvre is van Wakker Dier om de aandacht voor de door mij hoog gewaardeerde onderzoeker Diederik Stapel te laten verdwijnen heeft het natuurlijk mis!

  • no-profile-image

    Valt er nog wat te beschadigen aan de reputatie van Wageningen dan? Wageningen heeft al lang de reputatie van de wetenschap in het algemeen te kakken gezet. Schandalig zootje is het, een schandvlek voor dit land.

Of registreer je om te kunnen reageren.