Rundveehouderij

Nieuws 319 x bekeken

Uitkering Arla verbetert resultaten Deense melkveehouderij

Aarhus – De bedrijfsresultaten in de Deense melkveehouderij stevenen dit jaar af op een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de voorafgaande twee jaar.

Volgens een nieuwe prognose van de bedrijfsadviesdienst van landbouwsectorfederatie LF komt het gemiddelde resultaat per bedrijf op een kleine 60.000 euro, dankzij de hogere melkprijs maar tevens ook een eenmalige uitkering van zuivelmarktleider Arla. De uitkering komt uit het zogenoemde strategiefonds van het concern.

Bij de 30 procent van de boeren met de beste cijfers variëren de gemiddelden afhankelijk van de omvang van de veestapel tussen de 120.000 euro en 185.000 euro. In 2010 zaten met name de grotere bedrijven diep in de rode cijfers. Ook de bedrijven met de kleinere veestapels draaiden een negatief resultaat, zij het in mindere mate.

De Deense melkveehouderij blijft buitengewoon rentegevoelig. Een verhoging met slechts 1 procent scheelt een ondernemer al gauw tienduizenden euro’s, constateren de economische rekenaars.

Of registreer je om te kunnen reageren.