Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Rabo voorziet mondiaal dalende zuivelprijzen

Utrecht - In het vierde kwartaal van 2011 zullen de marktprijzen voor zuivelproducten verder onder druk komen te staan. Reden is dat de vraag sterker daalt dan de melkproductie. Dit verwacht de Rabobank in haar jongste kwartaalbericht van de zuivelmarkt.

In de winkel zal waarschijnlijk nog niet veel zijn te merken van dalende zuivelprijzen, omdat de industrie en supermarkten de verwacht lagere inkoopprijzen vertraagd doorgeven. Hetzelfde geldt in zekere zin voor de melkveehouders in Nederland. Ook zij merken vaak pas met enige vertraging wat er in de markt gebeurt.

Als redenen voor de verwacht lagere marktprijzen voor zuivel noemt de Rabobank de economische crisis in zowel de Europese Unie als in de Verenigde Staten, waardoor de koopkracht daalt, de achterblijvende aankopen vanuit een land als Rusland en de overvloedige melkproductie eerder dit jaar. Als gevolg daarvan ligt er nog veel zuivelproduct te wachten op afname.

Voor de precieze marktontwikkeling hangt veel af van de melkproductie in Nieuw-Zeeland - wordt het nu een echt topjaar of niet? - van de vraag vanuit China en van de verdere economische ontwikkelingen in de EU en de VS.

De Rabobank verwacht dat de vraag vanuit een aantal regio’s zeker zal aantrekken. Bijvoorbeeld vanuit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en een hele reeks Aziatische landen, maar wie daarvan zal profteren, Europa, Oceanië of de VS is de vraag. Veel hangt ook af van de dollarkoers. Is dat sterk ten opzichte van de euro, zoals nu het geval is, dan is dat in het voordeel van de EU.Laatste reacties

 • no-profile-image

  grunnboer

  Ja!!!! jongens weg met die melkquotering. Melken tegen de klippen aan straks voor minimale prijzen! Maak de boerenborst maar nat! Gelukkig ben IK geen Raboboer! De groeiers wens ik veel sterkte toe de komende jaren, ze zullen het nodig hebben. groeten van Grunnboer.

 • no-profile-image

  Hogere (voer)kosten, lagere prijzen.
  Weg met die quotum.
  Wij, de Europese boer en onze organisaties willen dat er meer wordt gemolken voor minder geld. goed voor de retail, de consument en niet te vergeten de Rabo daar doen we alles voor. Kan onze zuivelindustrie meer omzetten (meer bonus), Wat het opbrengt maakt niet uit,op de grondstofprijs kan altijd bezuinigt worden.
  Ik denk dat de O.P.E.C zichzelf binnenkort ook gaan opheffen.

 • no-profile-image

  Dobber en Grunnboer, jullie spreken jezelf tegen met de bewering dat met behoud van de melkquotering de melkprijs veilig gesteld kan worden. Op dit moment bestaat de melkquotering toch nog? In Europa wordt het quotum niet eens volgemolken. Als met melkquotering de melkprijs veilig gesteld kan worden waarom zakt de melkprijs dan? Waarom hadden we in 2009 dan zo'n lage melkprijs? Waarom dan de laatste jaren zulke grote fluctuaties?
  De fluctuaties van de laatste jaren maken duidelijk dat de melkquotering niet meer werkt en beter opgeheven kan worden.

 • no-profile-image

  grunnboer

  Zeker Mozes in Europa word het melkquotum niet volgemolken, dankzij de Nederlandse boeren?????? NEE die melken er over heen , wat betekend prijsdrukkend. De nederlandse boeren bederven het voor de hele unie. Wat d8 je waarom de Duitsers het qoutum niet willen verruimen?? Laten die Hollanders hun eigen sores maar opknappen. Het opheffen van de melkquotering zal alleen maar gunstig zijn voor diegene die de melk NIET zelf produceren, wie dat zijn hoef ik hier niet uit te leggen. En voorwat de prijzen betreft, de OPEC gaat minder olie oppompen als de prijs een bepaald dieptepunt heeft berijkt, wat denk je wat de boeren doen? Juist nog meer koeien melken, het tegenovergestelde. En dan moet Europa weer te hulp schieten door het uit de markt te halen?? Nonsens! En als de prijzen weer aantrekken het op de markt "dumpen"? Zo werken de boeren mooi voor ieder, maar niet voor hun zelf.

 • no-profile-image

  fluctuerende prijzen zijn niet te voorkomen, met of zonder quotum, er blijft altijd een marktwerking. Een kleine hoeveelheid teveel geproduceerde melk leidt al snel tot een daling van 30 a 40 % aan uitbetaalde melkgelden. Door de quotum in 2009 is de tijd van lage prijs tot een relatieve korte periode beperkt gebleven. Zonder quotum zouden er boter en melkpoederbergen kunnen ontstaan.
  Denk aan begin jaren 80.Deze bergen gaan voor een langdurige lagere prijs zorgen. In de jaren 80 werd dit opgevangen door subsidies, die nu voor het grootste deelte zijn afgebouwd.
  Afschaffing van het qotum stelsel is alleen goed voor boeren die in een korte periode de productie willen verdubbelen. De rest zal hiervoor vroeg of laat de rekening geprecenteerd krijgen.
  Beter is het om het quotum te verruimen als de vraag de productie overtreft.en er een goede prijs gerealiseerd kan worden. Het quotum dient dan als vangnet voor als het omslaat.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.