Rundveehouderij

Nieuws

Ontwikkeling mais loopt achter

Doetinchem – Het optimale oogsttijdstip van snijmais laat nog wel een paar weken op zich wachten. Op basis van de eerste door DLV uitgevoerde maisproefoogst wordt de eerste hakseldatum over drie weken verwacht.

De eerste proefoogst werd op 29 augustus uitgevoerd. Het droge stofpercentage van de totale plant kwam op de proeflocaties tussen de 19 en de 26 procent uit. Dit is lager dan er in de afgelopen drie jaar werd gemeten. Ook het droge tofpercentage in de kolf blijft achter. In het noorden en oosten komen de percentages amper boven de 35 procent uit, terwijl dat voorgaande jaren tussen de 37 en 42 procent was.
De achterblijvende ontwikkeling was te verwachten. Veel mais is in de tweede helft van april gezaaid, een zeer warme, droge periode. Waardoor het in verhouding langer heeft geduurd voordat de mais op kwam. Daarna kreeg de mais veel water te verwerken.
Door het warme weekeinde kan het droge stofpercentage deze week 5 procent hoger komen te liggen. Alleen kan het droge stofpercentage in de plant achter blijven. Deze is sterk afhankelijk van het vochtaanbod. En dat is er voldoende, mede door de verwachte regen.

Tabel met drogestofgehaltes mais

Of registreer je om te kunnen reageren.