Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

'Oneerlijke concurrentie met lokale melkproducenten'

Johannesburg – Hulpverleningsorganisatie ActionAid beschuldigt zuivelconcern Arla ervan geen rekening te houden met lokale melkproducenten in Bangladesh.

De Zweeds-Deense zuivelcoöperatie zou onterecht profiteren van Europese subsidies en daarmee op een oneerlijk manier concurreren met lokale producenten. Ook andere grote Europese zuivelondernemingen maken zich volgens ActionAid aan genoemde praktijken schuldig.

Volgens ActionAid ontving Arla sinds 2000 bijna een miljard euro aan EU-subsidies. Daardoor zou de zuivelonderneming een sterke marktpositie in Bangladesh hebben kunnen opbouwen. Arla laat tegenover Dairyreporter weten geen probleem te zien. De melkpoeder die de onderneming onder het merk Dano importeert zou voor hogere prijzen worden aangeboden dan lokaal geproduceerde melkproducten. Ook laat Arla weten dat de melkproductie in Bangladesh de afgelopen jaren juist is toegenomen. Dat zou betekenen dat lokale boeren toekomst zien in de lokale melkveehouderij.

ActionAid wijst er in haar rapport op dat in de afgelopen jaren tussen de 20 en 50 procent van de door Bangladesh geïmporteerde magermelkpoeder uit de EU afkomstig was. Lokale media melden dat de prijzen daalden van 3.400 euro per ton in 2008, naar 1.500 euro per ton in 2009. Dat zou hebben geleid tot een daling van de melkprijs in de supermarkten van 32 eurocent begin 2009, naar 25 eurocent een half jaar later. De EU besloot in 2009 weer exportsubsidie op melkpoeder uit te keren om de Europese markt te ontlasten.

De producenten van zoetwaren in Bangladesh, die het grootste deel van de lokaal geproduceerde melk opkopen, zouden vanwege de lage prijzen overgeschakeld op geïmporteerde melkpoeder. In 2009 gingen veel lokale melkveehouders de straat op om te protesteren tegen de lagen opbrengstprijzen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ARLA krijgt een miljard subsidie van EUROPA om in BANGLEDESH de markt te verzieken. Om de boeren in Banglade ten gronde te richten.
  Zo word dankzij EUROPA de multinationals gesponserd met
  Europees geld, opgebracht door burgers en boeren . Europa geeft hier mee het bewijs er niet te zijn voor zijn burgers/boeren maar enkel en alleen om de wurggreep van MULTINATIONALS zoals (Z.L.T.O.) te versterken.
  Met welk recht houden wij de DERDE WERELD arm?????

 • no-profile-image

  ARLA krijgt een miljard subsidie van EUROPA om in BANGLEDESH de markt te verzieken. Om de boeren in Banglade ten gronde te richten.
  Zo word dankzij EUROPA de multinationals gesponserd met
  Europees geld, opgebracht door burgers en boeren . Europa geeft hier mee het bewijs er niet te zijn voor zijn burgers/boeren maar enkel en alleen om de wurggreep van MULTINATIONALS zoals (Z.L.T.O.) te versterken.
  Met welk recht houden wij de DERDE WERELD arm?????

 • no-profile-image

  ARLA krijgt een miljard subsidie van EUROPA om in BANGLEDESH de markt te verzieken. Om de boeren in Banglade ten gronde te richten.
  Zo word dankzij EUROPA de multinationals gesponserd met
  Europees geld, opgebracht door burgers en boeren . Europa geeft hier mee het bewijs er niet te zijn voor zijn burgers/boeren maar enkel en alleen om de wurggreep van MULTINATIONALS zoals (Z.L.T.O.) te versterken.
  Met welk recht houden wij de DERDE WERELD arm?????

 • no-profile-image

  ARLA krijgt een miljard subsidie van EUROPA om in BANGLEDESH de markt te verzieken. Om de boeren in Banglade ten gronde te richten.
  Zo word dankzij EUROPA de multinationals gesponserd met
  Europees geld, opgebracht door burgers en boeren . Europa geeft hier mee het bewijs er niet te zijn voor zijn burgers/boeren maar enkel en alleen om de wurggreep van MULTINATIONALS zoals (Z.L.T.O.) te versterken.
  Met welk recht houden wij de DERDE WERELD arm?????

Of registreer je om te kunnen reageren.