Rundveehouderij

Nieuws 276 x bekeken

NMV tevreden met vrijstelling scheurverbod

Ingen – De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is blij met de vrijstellingsregeling voor het vernietigen van grasland op zand- en lössgrond.

Het landbouwministerie geeft melkveehouders bij wie het grasland door engerlingen-vraat is vernietigd tot 1 oktober de mogelijkheid dit grasland te scheuren en opnieuw in te zaaien. Wel moet er aan diverse voorwaarden worden voldaan. Zo moet een taxateur vaststellen dat de schade door engerlingen zo groot is dat de verwachte grasopbrengst in 2012 minimaal 25 procent lager is op het betreffende perceel. Ook geldt de vrijstelling alleen als de totale oppervlakte die voor vernietiging in aanmerking komt tenminste 5 procent uitmaakt van alle grond die bij het bedrijf in gebruik is.

Omdat de engerlingenschade een jaarlijks terugkerend probleem is, pleit de NMV er voor om in de nieuwe onderhandelingen met Brussel het scheurverbod in het teeltseizoen volledig op te heffen.

Het vernieuwen van grasland in de nazomer is volgens de NMV zowel in het belang van de melkveehouders, als in het belang van het milieu.

Of registreer je om te kunnen reageren.