Rundveehouderij

Nieuws 182 x bekeken

NMV positief over weidemelktoeslag

Ingen – De voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Hans Geurts, is positief over het plan van FrieslandCampina vanaf 2012 een weidepremie van 50 eurocent per 100 kilo melk te gaan betalen.

”Weidegang is belangrijk voor het imago van de melkveehouderij”, zegt Geurts. ”Een halve cent per kilo is daarom een mooie stap.”

Geurts vindt het terecht dat melkveehouders die hun koeien in de wei houden daarvoor extra beloond worden. Een steeds kleiner aantal melkveehouders zorgt volgens hem voor een goed imago van de melkveehouderij. Hij ziet de weidetoeslag als een goede tegenhanger van de quotumtoeslag, waarvoor geen extra inspanning hoeft te worden verricht. Ook kleinere melkveehouders komen op deze manier in aanmerking voor een extra toeslag.

Het verhaal van een sigaar uit eigen doos klopt volgens Geurts voor een deel. ”Het gaat om een gedeeltelijke herverdeling van melkgeld, al blijft het moeilijk kosten toe te rekenen.” Duidelijk is voor de NMV dat elk lid van FrieslandCampina meeprofiteert van een goed imago. De belangenvereniging is tevreden met het feit dat FrieslandCampina heeft aangekondigd om de weidegangpremie uit de markt te willen halen.

De NMV is het eens met de LTO dat ook vanuit het GLB gezocht moet worden naar een vergoeding van weidegang. ”Het gaat tenslotte om een dienst aan de maatschappij.”

Of registreer je om te kunnen reageren.