Rundveehouderij

Nieuws 1511 x bekeken 23 reacties

Melkveehoudersfamilie wil naar 1000 koeien en 700 stuks jongvee

Oploo – Melkveehouder Martien Rongen (29) wil samen met zijn twee broers en zijn schoonfamilie een melkveebedrijf bouwen voor 1000 koeien en 700 stuks jongvee.

Over de plannen zijn onlangs voorlichtingbijeenkomsten gehouden voor de omgeving. Vergunningen moeten nog worden aangevraagd. Rongen wil bewust een traject bewandelen van eerst informeren en pas daarna vergunningen aanvragen.

Ze mikken op een voor Nederland wel heel groot bedrijf, realiseren de broers Rongen zich. De stal zal echter voldoen aan de eis van grondgebondenheid en aan alle criteria voor de maatlat duurzame veehouderij, stellen ze. Volgens Martien Rongen zijn diverse positieve reacties ontvangen op hun manier van aanpak. De nieuwe stal moet twee oude bedrijven met samen 300 koeien vervangen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Robert B.

  Kappuh nu met die vleesfabrieken!

 • no-profile-image

  dirkje

  Robert B.
  eerst je eigen er in verdiepen dan pas je ongezouten commentaar de www op spuwen. Dit betreft melk vee.

 • no-profile-image

  Robert B

  @Dirkje
  En waar staan ze in de zomer/winter?

 • no-profile-image

  robert B ga daar eerst eens kijken joh voor je ongenuanceerd commentaar geeft

 • no-profile-image

  RobertB

  Blijkbaar ben ik nu geblokt

 • no-profile-image

  Robert B

  Tuurlijk.
  Net alsof ik niet weet hoe een boerderij eruit ziet.
  Maar ik ben hier natuurlijk ook op de verkeerde plek.
  Cda boeren die vinden dat wij de baas mogen spelen over dieren. En dat onder de noemer van Rentmeesterschap, terwijl het alleen maar om geld verdienen gaat met als bij effect dierenleed.

 • no-profile-image

  Nee oen,het gaat over voedselproduceren voor vogels zoals jij.
  Als je er wat aan wil doen moet je stoppen met leven en vooral geen kindjes gemaakt hebben.

 • no-profile-image

  Robert B

  Dag Grof,

  Die boer produceert gelukkig niks voor mij. Als ik al vlees eet is het biologisch. Maar dat past ws niet in jouw bekrompen wereldbeeld. Dat er mensen zijn die niet dieren willen mishandelen om er geld mee te verdienen.
  Kinderen maken laat ik graag aan mensen zoals jij over, die vooral met zichzelf bezig zijn.

 • no-profile-image

  Op wat voor manier moet je dieren houden dat ze volgens jou niet mishandeld worden?

 • no-profile-image

  R.B:dit gaat over melk oen ,wedden dat je dat wel eet en drinkt.
  Kortzichtige .
  Als vee in jou dichte ogen mishandeld word, is de productie te laag om er een boterham aan te verdienen (met melk bereid).
  Als jij je niet goed voelt op je werk presteer je ook te kort , en daar heeft je baas ook moeite mee ,want dan verdient hij ook niets en is jouw liever kwijt dan rijk.
  Dus gaat hij ook zorgen dat jij je goed voelt. 1+1=2

  Probeer eens een dagje zonder zuivel en zie in hoeveel levensmiddelen dat zit, veel succes!!

 • no-profile-image

  Robert B

  @Mozes In mijn ogen worden ze niet mishandeld wanneer ze gehouden worden, als ze zoveel mogelijk hun natuurlijk gedrag kunnen laten zien.
  Bij een boer die 1000 koeien gaat houden, vraag ik mij af of dat nog wel kan.

 • no-profile-image

  Arjan C

  Hallo Robert B.

  Als natuurlijk gedrag afhangt van het aantal koeien dat een boer houd dan wil ik je het volgende meegeven.
  In Nederland zijn ook biologische bedrijven met 200 tot 250 melkkoeien met slechts een kleine uitloop (kunnen die koeien wel natuurlijk gedrag vertonen).
  In Engeland komen biologische bedrijven voor met 600-700 melkkoeien (kunnen de koeien daar natuurlijk gedrag vertonen). Op basis van aantallen dieren die boeren gaan houden kun je hun houderij niet afkeuren.

  Denk er maar eens over na !!!

 • no-profile-image

  Natuurlijk gadrag betekend weidegang. Er zijn veel kleine bedrijven die geen weidegang kennen. Dus het gaat niet alleen maar om aantal. Daarnaast is het belangrijk te weten dat weidegang een onderdeel is van het duurzaamheidsbeleid van FrieslandCampina. Alle Campina producten worden op dit moment al van weidemelk gemaakt.
  Verder wil ik er op wijzen dat runderen van oorsprong in heel grote kuddes leven. Kijk maar naar de runderachtigen in Afrika die in kuddes van duizenden dieren leven.

 • no-profile-image

  Kleine bedrijven weiden allemaal Mozes. Het is nl. veel te duur om een kleine koppel binnen te houden. En een vergelijk met kuddes van duizenden koeien in het wild gaat natuurlijk niet op, die worden ook niet gemolken met een melkrobot.

 • no-profile-image

  In mijn vorige reactie heb ik willen aangeven dat leven in heel grote kuddes natuureigengedrag is van een rund.

 • no-profile-image

  Alleen kleine bedrijven hebben robots ,hele groten niet.
  dus kleine bedr.met robot kennen geen weidegang.

  30 jaar trug was een bedr. met 100 koeien groot.
  15jaar geleden 200
  nu 500
  over 20jaar 1500.
  Voordeel van een groot bedrijf: o.a. moderne techniek,hoog ondernemerschap,meer ogen dus betere controle,specialisatie van personen,kosten voordelen,etc.etc.

  Bedrijven die groot zijn doen het blijkbaar goed anders waren ze niet zo groot gegroeit

  Dhr.Rongen en fam. zo ook fam klaver en andere groten ;super!!! doorgaan zo.

 • no-profile-image

  mozes en grof jullie hebben allebij een stukje van waarheid
  grotebedrijven meer en betere controle op de dieren
  ieder zijn taak maar we moeten ook de weidegang niet uit het oog kwijt raken je wilt varkens sector ook niet achter na
  groter is beter ,maar doe aan weidegang op wat van manier dan ook wees daar dan ook een ondernemer in

 • no-profile-image

  Hoezo groot beter? Kijk naar andere grote bedrijven en de meeste hebben Polen en of Roemenen in dienst. In de tuinbouw is het al zo ver gekomen dat alleen bedrijven met super goedkope buitenlandse arbeid iets minder verlies maken en dus ook niet meer zonder de goedkope arbeid kunnen. Straks hebben enkele grote bedrijven de touwtjes in handen en de Hollandse werknemers thuis op de bank met een uitkering.Dus een uitkering plus een buitenlands loontje is altijd meer dan een goed Hollands loon. Hoezo goedkoop?

 • no-profile-image

  Al je het zo groot moet doen,doe je het helemaal niet goed.Je gaat de varkenshouderij helemaal na,alleen die hebben de illusie dat in een grote luxe indoor stal je meer voor je vlees/melk krijgt.Marionetten van de bank en periferie,dit concept slaagt tot heden ook in de varkenshouderij,daar zijn ook grote ontwikkelingen al en nog gerealiseerd voor het prijsdal.Straks even selecteren onder de boertjes,en een stel goedkope polen etc en weer vergroten tot je aandeelhouders nodig hebt.Het "Victor Muller" effect.Denken als zoveel doorzettings vermogen en slim bent dat ze het personeel niet kunnen betalen,en zoveel vreemd geld er in halen dat je verstrikt raakt in je eigen web en denkt dat ze nog op een dure Saab zitten te wachten en deze rekenfout te kunnen doorberekenen.Hoogmoed komt altijd ten val en wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in.De periferie wordt op deze manier steeds machtiger gezien de monocultuur grote boeren gedachte.Een resultante van slecht ondernemerschap en tweespalt onder de boeren!

 • no-profile-image

  Leuk gedacht mannen ,maar waarom stoppen dan alleen de kleintjes???

 • no-profile-image

  Omdat deze nu nog los kunnen komen v.d. poppenspelers.En de poppenspeler graag afhankelijke boeren wil hebben die alles volgens de bank roerend willen maken,nu nog vrijwillig,en niet met een dikke fooi toen het Quotum nog duur was(eindelijk zijn ze te laat).Pachtboeren luisteren beter.Oud systeem in een nieuw jasje.En die kleintjes bluf je gewoon weg door zo veel over schaalvergroting als oplossing te lullen dat ze snel te klein worden door zulke opschalingen en de periferie doet lekker mee want daar wordt het meeste verdient a/d boeren,daar verdienen de banken het meest aan.Bank rentmeester,boer eraf,lekker afhankelijk van de markt mest en milieu.Een ding ,als je niets meer te verliezen hebt durf je vaak alles te vergokken en is het belang v/d periferie groter om je bedrijf in leven te houden dat is de nieuwe wind door de landbouw.Dan was ik liever werknemer in de periferie dan dit,die voor je risico willen nemen.Draait het concept niet staat zo'n stal zo leeg,te duur voer of zo en zoek je weer nieuwe slachtoffers.Tot het Saab effect,hoe zal het aflopen!

 • no-profile-image

  Klein of groot er zijn zeker ook grote bedrijven die een minimaal inkomen hebben net zoals er kleine bedrijven zijn die wel een goede boterham hebben
  Maar grof zal het niet zo zijn dat de kleintjes stoppen, niet omdat het niet uit kan maar omdat ze al langer besloten hebben om niet door te gaan of geen opvolger hebben en daarom geen dure investeringen meer gedaan hebben
  En diegene die door wil gaan maakt stappen, dus zijn ze groter

 • no-profile-image

  Dus: eten of gegeten worden.

  Natuurlijk zijn er kleinere bedrijven die heel goed presteren, alle lof daarvoor,echter zullen dit bedrijven zijn met mischien specialisatie,verbreding,topproductie,bijbaan,werkende vrouw,meehelpende kinderen,200% inzet etc. etc.
  Mogelijk is dit echter wel de laatste generatie die dit op kan en wil brengen.
  Het is net elastiek ,het rekt heel lang tot het knapt.
  Bij een groot bedrijf is er meer rust ,kunnen personen elkaar helpen of ondersteunen 2 weten meer als 1
  Het is ook gezelliger en houd je scherp en een ieder heeft een taak en kan zich daardoor meer specialiseren.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.