Rundveehouderij

Nieuws 202 x bekeken 7 reacties

'Melk kan risico op kanker verhogen'

Rotterdam – Mensen die meer dan twee glazen melk per dag drinken, hebben niet minder kans op botbreuken. Terwijl twee glazen melk per dag de kans op bijvoorbeeld prostaatkanker kan verhogen.

Dat betoogt de Amerikaanse voedingswetenschapper Walter Willett vrijdag tijdens een publiekslezing, georganiseerd door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
Willett is in Amerika gezaghebbend op het gebied van bevolkingsonderzoek naar de relaties tussen voeding en gezondheid.

Hij vindt dat voedingsorganisaties voorzichtig moeten zijn met hun adviezen voor het drinken van veel melk. Het Voedingscentrum raadt bijvoorbeeld ouders aan hun peuters een a twee glazen melk per dag te laten drinken. Senioren (boven de 71 jaar) krijgen het advies drie tot vier glazen per dag te nemen.

Amerikaan Willett vindt twee glazen melk per dag al veel. Grote melkconsumptie kan volgens hem meer schade opleveren dan we denken. Bij sommige kankersoorten zoals borstkanker en eierstokkanker lijkt lengte een rol te spelen. Omdat mensen die veel melk drinken, langer worden, zou consumptie van veel melkproducten tijdens de kinderjaren het risico op kanker kunnen vergroten, zegt de wetenschapper.

Hij vindt dat er meer onderzoek moet komen naar de voor- en nadelen van melkconsumptie. Wetenschappers zouden op die manier kunnen bepalen hoeveel melk per dag voordelig is en bij welke hoeveelheid negatieve gevolgen een rol gaan spelen.

Willett erkent dat melk drinken ook goed kan zijn voor de gezondheid. Het zou bijvoorbeeld beschermen tegen darmkanker.

Het Voedingscentrum houdt volgens een woordvoerder vast aan de adviezen over melkconsumptie. Melk is volgens hem de grote leverancier van calcium voor mensen. Er zijn, zegt hij, beperkte aanwijzingen dat er een relatie is tussen melkconsumptie en prostaatkanker. Maar die aanwijzingen vormen volgens hem bij lange na geen wetenschappelijk bewijs.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vonk

  Wat een wetenschapper, wat een conclusies.
  Zo hoor ik het graag.
  Ik ben STAPEL op hem.

 • no-profile-image

  Laat veel van dat soort onderzoekers ander werk doen! Er blijft nog zoveel belangrijk werk liggen!

 • no-profile-image

  Het is al jaren bekend dat melk de cel deling bevorderd, dat is goed
  als je in de groei bent, daarna niet meer.

 • no-profile-image

  Het is al jaren bekend dat melk de cel deling bevorderd, dat is goed
  als je in de groei bent, daarna niet meer.

 • no-profile-image

  Wetenschappelijk is het niet te bewijzen dat vrouwen prostaatkanker kunnen krijgen, vrouwen hebben geen prostaat. En Willett erkend dat melk beschermd tegen darmkanker. Hoezo risico op kanker Willett? Willett is vast onder invloed van alcohol.......................

 • no-profile-image

  ward

  OK, allemaal aan de soyamelk.
  ...oeps, die is genetisch gemanipuleert, krijg je ook wat van.

 • no-profile-image

  Nee het wur zal wel anders oordelen . Voor die geld wiens brood men eet, Kanker of geen kanker.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.