Rundveehouderij

Nieuws 413 x bekeken

Meer melk uit beter verteerbare mais

Lelystad – Melkkoeien produceren meer melk met betere vet- en eiwitgehalten als zij beter verteerbare snijmaisrassen in het rantsoen hebben. Dat blijkt uit onderzoek door Schothorst Feed Research in Lelystad.

Maiskweker Limagrain liet voor het tweede jaar op rij de benutting van haar LG Animal Nutrition-rassen onderzoeken. Daarbij werden voeropname, melkproductie en energiebalans vergeleken van drie groepen koeien die elk een ander maisras in het rantsoen voorgeschoteld kregen. Berekend naar gelijke drogestofopname produceerde melkvee in midlactatie met het nieuw onderzochte ras LG 30.211 0,6 liter meer melk per koe per dag dan het controleras. Ook bij het ras LG 30.218 was over twee jaar gerekend sprake van een gemiddelde meeropbrengst van 0,3 liter meetmelk per koe per dag.

Het onderzoek geeft volgens Limagrain inzicht in de rol van celwandverteerbaarheid, aanvullend op het zetmeelgehalte van een maisras, in relatie tot de melkproductie. Wat betreft zetmeel zaten de drie maisrassen volgens Limagrain aardig op een lijn. Het verschil zou hem zitten in de celwandvertering.

Of registreer je om te kunnen reageren.