Rundveehouderij

Nieuws 334 x bekeken

Jong gras en mais zorgen voor beter melkvet

Wageningen – Koeien die meer kuilvoer eten hebben gemiddeld hogere gehalten verzadigd melkvet dan dieren die buiten grazen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Naxir Khan bij de leerstoel Diervoeding van Wageningen Universiteit.

Khan zegt dat er grote verschillen zijn in de kwaliteit van kuilvoer en dat als gevolg daarvan er ook variatie is in de gehalten aan meervoudig onverzadigde vetten in de melk.

Het vetzuurgehalte in mais en gras hangt in hoge mate af van het tijdstip waarop de gewassen zijn geoogst. Jong gras en tijdig geoogste mais bevat hogere gehalten van het meervoudig onverzadigd vetzuur C18:3n-3. Dat komt vervolgens terug in de gehalten in de melk van de koe. Van meervoudig onverzadigde vetzuren wordt aangenomen dat ze gezonder zijn dan andere vetten.

Volgens Khan komt het de stabiliteit van het veevoer ten goede als de bewerkingstijd van het geoogste gewas (kneuzen en schudden) zo kort mogelijk is en het product zo min mogelijk aan de lucht wordt bloot gesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.