Rundveehouderij

Nieuws 222 x bekeken

ING: meer melk, minder boter in 2011

Amsterdam - Het herstel in melkprijzen van afgelopen jaar is flink doorgezet in 2011. Volgens cijfers van ING is de prijsontwikkeling zelfs nog gunstiger dan eerder geraamd. De raming is verhoogd van plus twee procent naar plus zeven procent.

De Nederlandse melkveehouders profiteren met de zuivelindustrie van de groei van de internationale zuivelmarkt. Nederland exporteert 60 procent van de melkproductie, vooral in de vorm van kaas. Momenteel wordt ruim 35 euro per 100 kilogram betaald.

De dit jaar tot nu toe opgelopen euro/dollar koers heeft de export niet gedrukt en de stabilisatie van deze wisselkoers in de komende twee maanden zal waarschijnlijk ook geen verder neerwaarts effect hebben op de uitvoer- en productiegroei. De volumeontwikkeling is stabiel volgens ING.

ING zegt dat tot nu toe volgens het CBS door de zuivelfabrieken in 2011 zes procent meer melk is ontvangen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De productie van boter en melkpoeder daalde, die van kaas stabiliseerde.

Vanwege de sterk gestegen voerkosten blijft de rendementsontwikkeling wat achter bij de waardeontwikkeling. Toch, constateert ING, hadden volgens accountantsbureau Gibo, melkveehouders in de eerste helft van 2011 ruim 32.000 euro meer beschikbaar voor privé, aflossing en reservering dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.