Rundveehouderij

Nieuws 292 x bekeken

Hogere omzet, maar minder winst voor Arla

Aarhus – Zuivelonderneming Arla heeft haar netto-omzet in het eerste halfjaar van 2011 zien stijgen met 12 procent naar ruim 3,5 miljard euro. De winst daalde met 29 procent naar 66,7 miljoen euro.

De eerste helft van 2011 stond voor Arla vooral in het teken van groei. De autonome groei lag op ongeveer 7 procent.

De omzetstijging is onder meer een gevolg van de fusie met Hansa-Milch. De Duitse zuivelonderneming is goed voor een omzetgroei van zo’n 94 miljoen euro. Arla heeft grote plannen in Duitsland, en wil naast de fusie met Hansa ook het in Zuid-Duitsland gevestigde zuivelbedrijf Algäuland Käsereien overnemen.

Directeur Peder Tuborgh geeft aan dat, naast de omzetstijging in Duitsland, vooral de omzet in het Midden-Oosten en Noord-Afrika flink is toegenomen. Het gaat om een omzetstijging van 18 procent. Ook over de cijfers van groeimarkten als Rusland en de Verenigde Staten is Tuborgh tevreden. Consumenten in Europa zijn nog steeds terughoudend vanwege de economische crisis.
Ook de stijging van de zuivelprijzen in het afgelopen half jaar, speelde een grote rol in de omzetstijging bij Arla. De onderneming kon haar leden-melkveehouders in totaal 161 miljoen euro meer melkgeld betalen dan in de eerste helft van 2010. In de eerste helft van 2011 betaalde Arla een actuele melkprijs uit van 36 cent per kilo. De actuele melkprijs is de prijs die geldt bij melkleveranties van de hoogste kwaliteit bij de gehaltes 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit ongeacht de hoeveelheid die wordt geleverd.

Financieel directeur Frederik Lotz laat weten voor 2011 een flink omzetstijging te verwachten, en een netto-winstmarge van 2,5 procent. Wel wijst Lotz op onzekere factoren zoals de instabiele wereldeconomie en de wereldwijde trend van dalende melkprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.