Rundveehouderij

Nieuws

Handelaar: ik had geen belang bij fraude

Leeuwarden - Het runderexportbedrijf Bles Dairies Livestock in Leeuwarden en zijn directeur/eigenaar wijzen elke beschuldiging af van betrokkenheid bij runderfraude. De 51-jarige directeur van het bedrijf legde dinsdag voor de rechtbank in Leeuwarden de schuld voor de fouten bij de 64-jarige dierenarts, die eerder die dag terecht stond.

Desondanks zag officier van justitie Arie de Muij geen reden mild om te gaan met het exportbedrijf en de directeur. Hij eiste een geldboete van 75.000 euro tegen het bedrijf en een werkstraf van 160 uur tegen de directeur.

Tjalling van der Goot, de advocaat van het bedrijf en de directeur, betoogde dat het openbaar ministerie het recht heeft verloren zijn cliënt te vervolgen. Hij beweerde dat het exportbedrijf Hunland aan vervolging is ontlopen, terwijl de situatie daar praktisch gelijk was aan de zaak van zijn cliënt. Het openbaar ministerie zag ervan af de andere exporteur te vervolgen, omdat het bedrijf niet actief betrokken is bij de fraude.
Bovendien is de zaak tegen zijn cliënt volgens Van der Goot geheel opgehangen aan de verklaring van de betrokken dierenarts. "Hoe kan het dat de dierenarts de naam van mijn cliënt pas in diens vijfde verklaring uit de hoge hoed tovert", aldus de raadsman. Hij vindt dat zijn cliënt moet worden vrijgesproken.

Het openbaar ministerie zegt dat het bedrijf gebruik heeft gemaakt van valse verklaringen, die een koppel geëxporteerde dieren vergezelden. In totaal zijn negentien dieren uitgevoerd, waarvan de gezondheidsverklaring door middel van verwisseling van bloedmonsters tot stand was gekomen, zegt het openbaar ministerie.

De directeur zei dat hij geen enkel belang had bij de verwisseling van bloedmonsters, omdat de uitgevoerde dieren in Rusland opnieuw werden gecontroleerd op aanwezigheid van het virus. Volgens hem heeft de betrokken dierenarts op eigen initiatief gehandeld. De dierenartspraktijk had volgens hem groot belang bij de export. De omzet van de dierenarts bij het exportbedrijf bedroeg volgens de directeur in die jaren rond de vier ton per jaar.

De betrokken dierenarts heeft verklaard dat hij de fraude heeft uitgevoerd in opdracht van en na overleg met het exportbedrijf. Volgens hem bracht het exportbedrijf hem op het idee.
De directeur van het bedrijf zei daar dinsdag over dat hij de verklaring van de dierenarts beschamend vindt. "Het is een leugen. En dat terwijl ik de dierenarts kende als een correcte man."
Hij vindt dat hem als leidinggevende niet verweten kan worden dat hij niet is opgetreden tegen zaken waarvan hij geen weet had.

Of registreer je om te kunnen reageren.