Rundveehouderij

Nieuws 220 x bekeken 1 reactie

Geitenhouders tevreden met versoepeling Q-koorts maatregelen

Oirschot – De LTO-vakgroep Geitenhouderij is tevreden dat het kabinet de maatregelen tegen verspreiding van Q-koorts heeft versoepeld.

Vakgroepvoorzitter Jeanet van der  Ven is vooral blij met de duidelijkheid die er nu is over uitbreidingsmogelijkheden en de regels rond de afvoer van mest.
Ze vindt het wel jammer dat de versoepeling komt op een moment dat er op zandgrond al geen mest meer mag worden uitgereden.

Van der Ven verwacht niet dat er door de opheffing van het landelijke uitbreidingsverbod opeens veel meer geiten zullen komen. wel geeft de maatregel ruimte aan geitenhouders die wel al nieuwbouw hadden gepleegd of het bedrijf hadden uitgebreid, maar door de Q-koorts hun stallen nog niet konden vullen. Voor de Brabantse melkgeitenhouders blijft er nog steeds een extra beperking van kracht op hun bedrijfsvoering. Dat is die van de bouwstop voor geitenbedrijven. Van der Ven heeft er nog geen zicht op wanneer die maatregel zal worden ingetrokken.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) besloten tot beëindiging van het landelijk uitbreidingsverbod, omdat die maatregel niet verder bijdraagt aan risicovermindering, alle geiten zijn gevaccineerd en beschermd. Het afzonderen van drachtige dieren op onder meer kinderboerderijen is alleen nog verplicht tijdens aflammeren.

De mestmaatregelen voor geitenbedrijven worden ook versoepeld vanwege de afgenomen dreiging. Het uitmestverbod tijdens de lammerperiode is opgeheven, maar dat is pas volgend voorjaar weer actueel. Daarnaast verkorten de bewindslieden de periode dat bedrijven hun mest moeten opslaan tot 30 dagen.

Bedrijven die niet besmet zijn, kunnen hun mest direct afvoeren naar een industriële composteerder. De kaart met 5-kilometergebieden rondom besmette bedrijven wordt vervangen door een versie waarop alleen de bedrijfslocaties staan.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  André Kuijken

  Geitenhouders tevreden???

  Dacht van niet.
  Die verrekte bouwstop moet er per direct af.
  Doe iets we zijn ten einde raad!!!!!!!!!


  Maar ja we leven in Nederland.

  Groetjes

Of registreer je om te kunnen reageren.