Rundveehouderij

Nieuws 526 x bekeken

Geiten verhogen het risico van zeldzame longkanker

Amsterdam – Professioneel contact met geiten kan het risico van een bepaald type longkanker verhogen. Dat zeggen Franse wetenschappers.

Het onderzoek is gisteren gepresenteerd op het European Respiratory Society congres in Amsterdam. Volgens de onderzoekers is er een verband tussen contact met geiten en het risico op de P-ADC, een vorm van longkanker die weinig bij rokers voorkomt.

Omdat deze vorm van kanker geen direct verband heeft met roken werden de leefgewoonten van patiënten met P-ADC nader onderzocht. De studie werd gedaan onder 44 patiënten met P-ADC en 132 controle patiënten. Alle deelnemers kregen een vragenlijst met betrekking tot een aantal risicofactoren zoals roken, persoonlijke geschiedenis van kanker en contact met geiten. Uit de resultaten bleek dat mensen die veel in contact staan met geiten, de ziekte vijf keer zo vaak hebben dan mensen die nooit met geiten in aanraking komen.

Volgens de onderzoekers tonen deze bevindingen aan dat blootstelling aan geiten een risicofactor kan zijn voor de ontwikkeling van P-ADC maar dat er meer onderzoek nodig is om andere potentiële risicofactoren te onderzoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.