Rundveehouderij

Nieuws

GGD, VNG en patiënten wilden uitbreidingsverbod geitenbedrijven behouden

Den Haag - GGD Nederland, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Patiëntenvereniging Q-koorts willen het uitbreidingsverbod voor melkgeiten- en melkschapenbedrijven uit voorzorg behouden.

Dat blijkt uit een brief die minister Edith Schippers van volksgezondheid en staatssecretaris Henk Bleker van landbouw naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. De bewindspersonen hebben toch besloten het uitbreidingsverbod op te heffen.

“Deskundigen stellen dat bij voortzetting van het huidige vaccinatiebeleid het uitbreidingsverbod in de actuele epidemiologische situatie niet verder bijdraagt aan het verminderen van het risico op overdracht van Q-koorts naar mensen”, aldus Bleker. Er is daarmee geen wetenschappelijke basis voor behoud van het uitbreidingsverbod.

GGD, VNG en de patiëntenvereniging wilden het verbod in stand houden, zolang er geen criteria zijn vastgesteld voor de afstand tussen veehouderij en woningen. De Gezondheidsraad buigt zich hierover.

Naast het versoepelen van de afschermplicht bij aflammeren en het verkorten van de verplichte mestopslag voor geiten- en schapenbedrijven, hebben de ministeries ook besloten volgend jaar niet actief humaan vaccin tegen Q-koorts aan te bieden aan risicogroepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.