Rundveehouderij

Nieuws 1772 x bekeken 2 reacties

FrieslandCampina introduceert weidegang in twee smaken

Amersfoort – Leden van FrieslandCampina kunnen kiezen voor weidegang in twee smaken: volledige weidegang (minimaal 120 dagen per jaar, gedurende 6 uur per dag), of deel-weidegang. Dit is de leden per brief kenbaar gemaakt.

Voor volledige weidegang wordt de vergoeding vanaf volgend jaar 0,5 cent per kilo, voor deel-weidegang zal die 0,125 cent per kilo bedragen. Deel-weidegang is er voor bedrijven die alleen droge koeien en jongvee in de wei doen. Daarbij geldt de eis dat ook deze bedrijven minimaal 25 procent van de koeien in de wei moeten doen. Ook gedurende 120 dagen en 6 uur per dag.

De vergoeding staat voorlopig vast tot 2014. De vergoeding voor volledige weidegang bedraagt straks het tienvoudige van de huidige vergoeding.

Over de nieuwe weidegangregels is geen verdere discussie meer mogelijk. Afgelopen dinsdag is de coöperatieraad nog een laatste keer bijeen geweest. Daarna is het besluit bekend gemaakt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    demekkoe

    dat is nou hetzelfde verhaal in die reclame van onze hollandse koeien ,terwijl er vrachten melk a ruim 30ton vanuit buitenland word gelost bij de campina fabrieken , hoe ongeloofwaardig ben je dan , laat de boeren nou de weidegang van hun koeien zelf bepalen, ,en campina fabrieken zich bemoeid met de melkverwerking en de boeren betalen waar ze recht op hebben. dan komt het vast goed ,,die boeren van tegenwoordig zijn ook ondernemers, en hoeven zich dus niet te laten ringeloren,door één of ander hoge pief van een zuivel gigant.

    demelkkoe - 24-09-2011 | 17:26

  • no-profile-image

    Goed dat FrieslandCampina nu meer gaat betalen voor echte weidegang (hoewel 120 dgn van 6 uur nog niet veel is), maar is het positieve imago van de melkveehouderij niet veel meer waard? Realiseren melkveehouders die niet weiden, wat de waarde is van dat positieve imago en waarvan zij simpelweg profiteren? Laat ik noemen voordelen mbt mestwet, ammoniakregels / emissiearme stallen, geur regels en ruimtelijke ordening / bestemmingsplannen. Wanneer al die regelgeving net zo scherp wordt als voor de varkens en kippen, kom je misschien wel tot 5 cent per kg melk.

Of registreer je om te kunnen reageren.