Rundveehouderij

Nieuws

Franse veehouders werken mee in strijd tegen groene algen

Plouzélambre – Veehouders in Bretagne gaan samen met de staat en de plaatselijke overheden werken aan het terugdringen van de nitraatuitstoot om zo de giftige groene algen op de stranden te bestrijden.

Vertegenwoordigers van de overheid en de boeren hebben daartoe symbolisch een eerste regionale ’kaderovereenkomst’ getekend op een boerderij in Plouzélambre bij de baai van Lannion. In de komende weken volgen nog zeven van dergelijke contracten.

De nitraatuitstoot door de intensieve veehouderij in Bretagne wordt algemeen verantwoordelijk gehouden voor de grote hoeveelheden giftige algen die het strandleven afgelopen zomer weer ernstig hebben bemoeilijkt. ”Nadat we de laatste maanden herstellend zijn opgetreden door de algen massaal te verwijderen willen we nu preventief werken door ze zo veel mogelijk te voorkomen,” aldus prefect Michel Cadot van de regio rond Lannion.

Eerste doel van het plan is de nitraatuitstoot over vijf jaar met tien procent teruggedrongen te hebben. In de praktijk moet dat vooral gebeuren door het vee meer op gras te laten grazen, waarvoor de hoeveelheid grasland in het agrarisch grondgebruik van 47 naar 60 procent opgetrokken moet worden.

Ook zou een herverkaveling plaats moeten vinden waardoor boeren meer eigen grond rond hun bedrijf kunnen gebruiken. Daarnaast zal, net als elders in Frankrijk, de biologische landbouw verder gestimuleerd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.