Rundveehouderij

Nieuws 320 x bekeken 2 reacties

'Franse melkcontracten uitstellen'

Rennes – De boerenorganisaties in het westen van Frankrijk hebben de minister van landbouw gevraagd de verplichting om met contracten te gaan werken met spoed uit te stellen. Volgens de FRSEA Ouest en de Jeunes Agriculteurs Ouest worden veel melkveehouders door hun afnemer onder druk gezet om een contract te tekenen ‘dat erg slechte gevolgen kan hebben voor hen en voor de toekomst van hun bedrijf.’

De melkveehouderij in Frankrijk moet dit melkjaar met contracten tussen de producent en zijn afnemer gaan werken. Veel melkbedrijven hebben hun leveranciers in dat kader inmiddels een contract aangeboden. Volgens de beide bonden ‘hebben de producenten en de organisaties die hen tegenover de zuivelbedrijven vertegenwoordigen niet voldoende tijd gehad om over nieuwe, meer evenwichtige en dus meer aanvaardbare contracten te onderhandelen.’ Bovendien hebben de meeste organisaties van producenten ‘nog niet de juridische capaciteit om over voor heen vitale punten te praten’.

Tegelijkertijd heeft de France Milk Board aangekondigd haar versie van een melkcontract op 13 september tijdens de veebeurs Space in Rennes te zullen presenteren. De France Milk Board vertegenwoordigt niet alleen de bond van onafhankelijke – en militantere - melkveehouders Alpi maar sinds mei ook de tweede boerenbond van het land Confédération Paysanne. Het door de FMB opgerichte Office du lait national beoogt daarbij als producentenorganisatie (PO) ‘zo veel mogelijk melkveehouders, ongeacht hun afnemer, te vertegenwoordigen’.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Hoe is dit geregeld voor boeren die lid zijn van een co-op? Zij kunnen toch moeilijk en contract sluiten met >zichzelf< over prijs?

  • no-profile-image

    Zijn er in Fankrijk wel degelijke cooperaties zoals in nederland ?

Of registreer je om te kunnen reageren.