Rundveehouderij

Nieuws

Fosfaatverlaging ook actueel in bijproduct

Apeldoorn/Doetinchem - Na fosfaatverlaging in brok, komt ook fosfaatverlaging in bijproducten steeds meer in de belangstelling te staan.

Agrifirm studeert samen met dochterbedrijf Bonda op opties om het fosfaatgehalte in natte bijproducten, zoals tarwegistconcentraat. Een bedrijf als Beuker in Doetinchem brengt droge, bewerkte bijproducten met een laag fosforgehalte op de markt. Reden voor deze stappen is dat bedrijven voorzien dat de belangstelling voor bepaalde, nu beschikbare bijproducten sterk zal teruglopen onder invloed van de steeds scherper wordende mestwetgeving. Daarin ligt meer en meer nadruk op terugdringing van het fosfaatoverschot.

Bij Agrifirm is een aantal jaren terug al geconstateerd dat het wenselijk zou zijn om het fosfaatgehalte in een aantal bijproducten terug te dringen, maar bij de toen geldende marktprijzen werd bewerking te duur geacht, vertelt Ruud Tijssens, directeur R&D en Corporate Social Responsibility bij Agrifirm Group. Nu worden, bij nieuwe marktomstandigheden en andere prijzen, de studies van toen weer afgestoft.

Als blijkt dat het nu wel lonend is om te investeren in bewerkingsslagen, zal het nog wel even duren voordat er fosfaatarme varianten van ondermeer tarwegistconcentraten komen, stelt Tijssen. Toch speelt tijdsdruk wel een rol. De veehouderij moet snel de fosfaatuitstoot beperken. Daarom hoeft het niet te verbazen als begin volgend jaar verarmde bijproducten op de markt komen.

Beuker in Doetinchem speelt op de veranderende omstandigheden in door te komen met een aanbod van bewerkte droge soja en raapschoot. Dit met dank aan zusterbedrijf Covaco.

Of registreer je om te kunnen reageren.