Rundveehouderij

Nieuws

Fonterra en First Milk samen in wei-eiwitten

Amsterdam – Het Nieuw Zeelandse zuivelconcern Fonterra verwerft via een joint venture met het Britse First Milk z’n eerste productiebasis in Europa. Het samenwerkingsverband omvat in eerste instantie de betere verwaarding van wei-eiwitten.

Coöperatie First Milk is één van de belangrijkste zuivelproducenten in het Britse Lake District. Bij een kaasfabriek van dit bedrijf wordt samen met Fonterra een installatie neergezet die wei-eiwitten uit de wei haalt. Deze eiwitten zullen worden ingezet voor Fonterra’s groeiende assortiment voedingsingrediënten.

Algemeen directeur Koert Liekelema van Fonterra Europe is blij met de joint venture. Het plan is dat in februari volgend jaar de eerste producten uit het nieuwe bedrijf de markt op komen. Hij verwacht de komende maanden nog meer samenwerkingsovereenkomsten te kunnen afsluiten.

Fonterra hoopt met de wei-eiwitten beter te kunnen inspelen op de groeiende vraag naar voedings-ingrediënten van Europese klanten. Voor First Milk geeft deze samenwerking een meerwaarde aan de wei-stromen die vrijkomen bij het produceren van kaas. Het verhoogt zo de inkomsten voor de landbouwers die lid zijn van de coöperatie.

Kate Allum, CEO bij First Milk, zegt: ”Dit zijn onze eerste schreden op de markt van voedingsingrediënten met toegevoegde waarde. We bouwen verder op de bouwstenen die we reeds met een aantal partners hebben gelegd.”

”De Engelse markt blijft onze voornaamste markt. We vonden het echter ook belangrijk de kansen te onderzoeken die potentieel hogere inkomsten voor onze veehouders verzekeren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.