Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

’Er moet ook weidepremie uit GLB-gelden komen’

Zwolle – LTO pleit voor een serieuze vergoeding voor weidegang. Naast beloning vanuit de zuivelonderneming moet er ook geld vrijkomen vanuit het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

LTO is blij met het plan van FrieslandCampina om vanaf 2012 een weidepremie van 50 eurocent per 100 kilo melk te gaan betalen. De weidepremie van FrieslandCampina lag eerder op 5 cent per 100 kilo melk. Ook zuivelonderneming Cono geeft voor weidemelk de extra 50 cent per 100 kilo.

Volgens Kees Romijn van de LTO-vakgroep Melkveehouderij is dit echter niet voldoende om de daling in het aantal koeien in de wei te stoppen. ”We zien nu een beloning vanuit de markt zoals FrieslandCampina dat doet. Maar wij vinden dat er ook compensatie moet komen uit het GLB potje. In de visie van het GLB voor na 2013 staat duurzaamheid hoog aangeschreven. Daar past weidegang prima in” volgens Romijn.

Volgens cijfers van het CBS staan steeds meer koeien continue op stal, 25 procent nu in vergelijking met 20 procent in 2007. Romijn: ’Als belangenorganisatie zijn we al jaren bezig met het onderwerp weidegang. Wij vinden dat boeren een serieuze vergoeding moeten krijgen als de dieren buiten lopen. Weidegang is niet alleen belangrijk voor de sector maar ook voor de maatschappelijk acceptatie ervan. De inzet is om 100 euro per hectare grasland dat beweid wordt bij de GLB gelden los te krijgen. Daar zijn we nu flink voor aan het lobbyen’.

Samen met de vergoeding vanuit de zuivelonderneming kan het dan oplopen tot duizenden euro’s per bedrijf. ’Dan wordt het voor veel boeren veel interessanter om weidegang toe te passen. Duurzaamheid zit niet alleen in nieuwe stallen ontwikkelen maar weidegang hoort daar ook bij’ zegt Romijn.

Eén reactie

  • no-profile-image

    akkerbouwer

    Het lijkt me dan ook verstandig om een plant vergoeding tegeven aan de akkkerbouwers bovenop het basisbedrag omdat er ook in die tak meer geld moet komen om iets te verdienen.
    Maatschappelijk is dit ook zeer verantwoord omdat de bevolking dan ook zien kan waar hun voedsel weg komt, en mooi in het landschap past.
    Dus niet alleen de veehouders iets meer, maar ook de akkerbouwer.

Of registreer je om te kunnen reageren.