Rundveehouderij

Nieuws

DDB en bondgenoten geven strijd voor eerlijker melkprijs niet op

Hoogland/Luxemburg – Al zit de strijd voor ’eerlijker’ Europese melkprijzen in een impasse en lijkt de zuivelindustrie grotere bemoeienis van melkveehouders met succes te weerstaan, de Dutch Dairymen Board (DDB) en haar Europese zusterorganisaties geven de strijd niet op. Dit zegt voorzitter Sieta van Keimpema vandaag bij het vijfjarig bestaan van de DDB.

Als de acties voor een eerlijker melkprijs van de laatste paar jaren niet genoeg opleveren, dan moet er maar een nieuwe, brede maatschappelijke actie volgen, vindt ze. De vereniging viert het lustrum donderdag met een bescheiden bijeenkomst in Hoogland.

In Nederland lijken producentenorganisaties geen poot aan de grond te krijgen. Ook anderszins wordt het moeilijk om boeren meer greep te laten krijgen op de melkprijs, constateert ze. In Frankrijk verloopt de strijd om eerlijker melkprijzen op het scherpst van de snede, maar ook daar gaan de zaken moeizaam. De Europese zuivelkoepel (EDA) probeert volgens Van Keimpema de Europese politiek zelfs te bewegen tot een verbod op producentenorganisaties.

Op het jaarcongres van de EDA, dat donderdag en vrijdag plaatsvindt, staat de melkprijs ook hoog op de agenda, maar dan niet de boerenprijs. De zuivelindustrie maakt zich veel meer zorgen om de zuivelprijs in de supermarkt. Voor haar gaat het vooral om het bieden van meer tegenwicht tegen de inkoopmacht van de grote supers. Die macht zet in de visie van de EDA de marges voor zowel boer als industrie veel meer onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.