Rundveehouderij

Nieuws

Boterolie flink goedkoper op internetveiling

Auckland – De opbrengsten van de internetveiling voor zuivel van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra zijn op de jongste sessie van 20 september met gemiddeld 2,1 procent gedaald in vergelijking met de vorige veiling van deze ’Global Dairy Trade’ veertien dagen geleden.

De belangrijkste prijsdalingen werden geboekt voor boterolie, gemiddeld 11,2 procent goedkoper verhandeld dan op 6 september, ofwel voor $ 3.846 per ton (€ 2.805), en voor mager melkpoeder, dat 6,2 procent in prijs daalde en nu gemiddeld $ 3.230 per ton (€ 2.356) opbracht.

Volmelkpoeder, in volume verreweg het belangrijkste product, bracht gemiddeld $ 3.345 per ton op (€ 2.440). Dat is ten opzichte van 6 september 1,1 procent méér. Ook het ’kleinere’ product melkeiwitconcentraat werd duurder (6,7 procent) en bracht $ 6.692 per ton op (€ 4.881).

De prijsdaling voor boterolie geldt vooral voor de levering op de korte en middellange termijn, ruwweg de periode tot en met februari 2012. Dat geldt ook voor mager melkpoeder. Overigens is er voor levering vanaf mei 2012 toch al heel weinig handel gedaan op de veiling van 20 september.
Voor producenten en leveranciers in de EU is de prijsdaling minder ingrijpend doordat de dollar in de afgelopen veertien dagen 2 eurocent in waarde is gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.