Rundveehouderij

Nieuws 180 x bekeken

Blauwtong-akkoorden laten op zich wachten

Den Haag – De Nederlandse overheid heeft nog geen akkoorden kunnen sluiten met een vijftal niet-blauwtongvrije landen. Dat zegt een woordvoerder van het landbouwministerie. De akkoorden zijn nodig voordat de blauwtongvrije status door Nederland wordt aangevraagd.

Begin juli kwamen het landbouwministerie en sectorpartijen tot de conclusie dat genoemden akkoorden nodig waren o economische belangen veilig te stellen. Nederland had in Brussel al groen licht gekregen voor het aanvragen van de blauwtong-vrije status, maar besloot te wachten.
Een blauwtongvrije status voor Nederland heeft naast voordelen voor de export, ook nadelen voor de import van dieren.

Jaarlijks importeert Nederland ruim 800.000 kalveren, waarvan ongeveer de helft uit Duitsland afkomstig is. Een blauwtongtest kost in Nederland ongeveer 35 euro per dier. De financiële gevolgen van een blauwtongvrije status zouden voor de kalverhandel dan ook enorm zijn.

Het ministerie probeert onder meer verdragen te sluiten met Duitsland, België en Luxemburg. Hoe deze verdragen er precies uit gaan zien is niet duidelijk. ”We zijn druk bezig, maar een datum durven we nog niet te noemen”, aldus de woordvoerder. Vee-exporteurs lijken zich te hebben neergelegd bij de gang van zaken.

De laatste blauwtongbesmetting in Duitsland was in november 2009. Ook Duitsland komt daarom, als er geen nieuwe blauwtong-gevallen bijkomen, volgend jaar in aanmerking voor de blauwtongvrijestatus. Daarmee zou een groot probleem, hetzij later dan gewenst, vanzelf zijn opgelost.

Of registreer je om te kunnen reageren.