Rundveehouderij

Nieuws

BLGG past procedures aan na fouten in voermonsters

Wageningen – Bemonsterings- en adviesbureau BLGG AgroXpertus heeft de werkwijze bij de bemonstering van gras- en ook maiskuilen aangepast na interne problemen. Dit bevestigt een medewerker van BLGG.

De ernstigste problemen deden zich vorig najaar al voor bij de bemonstering van graskuilen. Toen zijn tientallen verkeerde uitslagen van voederwaarde-onderzoeken naar klanten – zowel boeren als voerleveranciers – gestuurd.

Om te achterhalen waar de fout lag, zijn diverse monsters opnieuw onderzocht. Ook zijn later nog vele monsters dubbel getest. Een oorzaak kon daarbij niet worden gevonden. Ondertussen zijn wel alle procedures bij het bedrijf nagelopen en aangepast. Uiteindelijk kwam daaruit naar voren dat veel monsters verwisseld zijn geraakt door ’menselijke fouten’, ofwel verwisseling. Het bedrijf verzekert dat inmiddels al het mogelijke is gedaan om herhaling te voorkomen. De benadeelde klanten zijn vergoed in die zin dat nieuwe monsters zijn genomen. Deze actie kwam volgens BLGG nog voldoende op tijd om te voorkomen dat foutieve uitslagen werden gebruikt om aanvullende voeraankopen te doen.

In april van dit jaar bleken er afwijkingen in maiskuilmonsters voor te komen. Oorzaak was de samenstelling van submonsters. Om herhaling van deze situatie uit te sluiten is voorlopig een andere bemonsteringswijze in gebruik genomen, in afwachting van een definitieve oplossing. De problemen bij de bemonstering van mais hebben de klant echter niet bereikt, verzekert een woordvoerder van BLGG.Of registreer je om te kunnen reageren.