Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Weer schade aan gras door emelten Oost-Nederland

Zwolle – Boeren in Oost-Nederland hebben net als twee jaar geleden lokaal weer veel last van emelten en engerlingen.

Dit stelt melkveehouderijbestuurder Cees Romijn.

In sommige percelen grasland is er door de aanwezigheid van de larven in de bodem veel sterfte van gras en ontstaan kale plekken. Boeren zien zich daardoor genoodzaakt om percelen grasland te vernieuwen.

Twee jaar geleden kregen boeren daarom een ontheffing om de larven te bestrijden. Toen was er geen geschikt middel voorhanden. Inmiddels zijn wel toelatingsaanvragen gedaan voor bestrijdingsmiddelen.

Naast deze ontheffing kregen boeren destijds ook een ontheffing om het aangetaste grasland te mogen vernieuwen in het najaar. Dat werd door toenmalig minister van LNV Gerda Verburg wel gebonden aan strenge randvoorwaarden. Voor boeren die dit jaar zijn getroffen, zal wellicht een soortgelijke regeling nodig zijn, verwacht Romijn.

Bestrijding van engerlingen ligt gevoelig omdat het gaat om de larven van de meikever, die wordt aangemerkt als een beschermde soort.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jochum

    Schade door emelten wordt veroorzaakt in het voorjaar en niet in augustus. Vooral op veengrond was het dit jaar raak en een dode grasmat bleef over. Ook de herinzaai lukte niet door de emelten in combinatie met de droogte.
    Ik wens mij de toelating van E605 terug...

Of registreer je om te kunnen reageren.