Rundveehouderij

Nieuws

Volop kansen voor zuivelexport Amerika

Rosemont - De exportmogelijkheden voor de Amerikaanse zuivelindustrie nemen toe. Dat blijkt uit onderzoek van het Innovation Center for U.S. Dairy.

Volgens het innovatiecentrum gaat de vraag naar zuivel, komende vijf tot zeven jaar, nog flink toenemen in landen als China, Rusland en India. Voor deze categorie importerende landen wordt gesproken van een jaarlijkse consumptiegroei van 5 tot 7 procent.

Naar verwachting komt in de periode 2010 tot 2015 meer dan 75 procent van de extra vraag naar zuivel uit China, India, Zuid-Oost Azië en het Midden-Oosten/Afrika. Gesproken wordt over een tekort van meer dan 3 miljard kilo melk, ten opzichte van de huidige productie. Dit tekort zou zelfs nog verder kunnen oplopen.

Als de Verenigde Staten hun beleid goed op de zuivelexport afstemmen, biedt dit volgens het innovatiecentrum enorme mogelijkheden. Europa en Nieuw-Zeeland zien hun productie weliswaar in beperkte mate toenemen, maar produceren niet voldoende om aan de stijgende vraag naar zuivel te kunnen voldoen. De melkproductie in Rusland is gedaald, terwijl lagekostenlanden als Brazilië en Oekraïne niet in staat blijken hun melkproductie fors op te voeren. Landen als Argentinië en Wit-Rusland hebben wel potentie, maar zijn relatief kleine spelers

Duidelijk is dat Amerika kansen heeft op de exportmarkt, als de zuivelindustrie haar kansen grijpt. De productie moet beter worden afgestemd op de wensen van de klant, de toegang tot de internationale markt moet worden verbeterd en prijs- en risico-instrumenten moeten worden verbeterd.

Of registreer je om te kunnen reageren.