Rundveehouderij

Nieuws 497 x bekeken

Sneeuw ontregelt melkveehouderij Nieuw-Zeeland

Auckland/Christchurch – Een kleine tweeduizend melkveebedrijven in Nieuw-Zeeland kunnen door hevige sneeuwval hun melk niet kwijt en moeten het product dumpen of aan de varkens voeren.

Dit melden Nieuw-Zeelandse media. De meeste van de getroffen bedrijven bevinden zich op het Zuidereiland, wat vreemd is omdat dit normaliter het warmste deel van het land is.

Zuivelgigant Fonterra moest als gevolg van de dichtgesneeuwde wegen veel RMO’s in de garage houden. Een paar fabrieken kwam zelfs helemaal stil te liggen. Grote vestigingen, zoals die in Edendale, bleven open, maar met een beperkte bezetting. Ook op het Noordereiland kon niet alle melk worden opgehaald, maar dat was in de meer geïsoleerde gebieden, zoals rondom Taranaki.
Door de sneeuw raakte op diverse plaatsen ook de elektriciteitsvoorziening onderbroken.

Hoewel vervelend is toch de inschatting dat het koude winterweer vooralsnog niet heel veel gevolgen zal hebben voor de melkproductie. De verwachting is dat Nieuw-Zeeland komend seizoen, dat over ruim een maand begint, 3 tot 5 procent meer melk zal produceren dan afgelopen seizoen.Australië zal naar verwachting juist iets minder melk produceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.