Rundveehouderij

Nieuws 277 x bekeken

Runder-tbc rukt ook in Frankrijk weer op

Parijs – Runder-tbc, dat in Groot-Brittannië al jaren een epidemische omvang kent, is de afgelopen tijd ook in Frankrijk aan het toenemen.

Aan de al jaren dalende lijn is in 2003 abrupt een einde gekomen. Tussen dat jaar en 2007 zijn 152 nieuwe gevallen geconstateerd, waarvan de overgrote meerderheid bij vee voor de vleesproductie.

Dat blijkt uit een studie die deze zomer is gepubliceerd tijdens de nationale dagen voor de diergeneeskunde. ”Hoewel het er op leek dat deze ziekte, die overdraagbaar is op de mens, in ons land uitgeroeid zou worden, laten de nieuwe grafieken zien dat we mogelijk toch rekening moeten houden met een ziekte van de toekomst,” aldus de onderzoekers. Zij wijzen er op dat Frankrijk geen duidelijke plannen heeft om runder-tbc te bestrijden, niet alleen bij het vee zelf maar ook bij in het wild levende dieren die jarenlang besmet kunnen zijn en van daaruit vee kunnen infecteren.

In dat kader wordt in Groot-Brittannië gewerkt aan het op beperkte schaal ruimen van dassen die als voornaamste besmettingsbron worden gezien. De Franse onderzoekers spreken daarnaast ook over wilde zwijnen en herten ’die een waar reservoir kunnen zijn voor het herbesmetten van vee’.

Of registreer je om te kunnen reageren.