Rundveehouderij

Nieuws

Prognose Amerikaanse melkproductie verlaagd

Washington – De Amerikaanse zuivelproductie stijgt dit jaar minder hard dan verwacht. Oorzaken zijn de lager dan verwachte oogsten van ruwvoer en de grote hitte en de regen, die grote delen van de Verenigde Staten teisteren.

Dit meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA in de jongste (augustus-) prognose voor de melkveehouderij. In juli werd nog verwacht dat de Amerikaanse melkproductie dit jaar zou stijgen naar ruim 90 miljard kilo, nu is de verwachting met 1,5 miljard kilo naar beneden bijgesteld en wordt 88,7 miljard kilo melk verwacht.

Zowel de oogst van mais en soja als die van lucerne en andere soorten hooi en gras pakt naar verwachting lager uit. In het bijzonder door de extreme hitte en de vele neerslag die het grootste deels van de VS teisterden. Texas zucht nog steeds onder de ergste hitte sinds decennia.

Voor de druk op de wereldmarkt zal de bijgestelde productieverwachting weinig gevolgen hebben, meent de USDA. De zuivelexport zal juist verder groeien, vooral dankzij de sterke positie van Amerikaans botervet, stelt de USDA. De organisatie ziet de kaasimport daarentegen juist dalen.
De USDA is echter niet ongerust over de toenemende afhankelijkheid van export. Het ministerie meent dat landen als Rusland, China, India en diverse andere landen in Zuidoost-Azië de komende tijd nog veel behoefte zullen hebben aan import van zuivelproducten.

In de concurrentie om die markten zullen de Amerikanen naar verwachting echter wel veel last hebben van Nieuw-Zeeland. Voor dit land wordt een sterk nieuw exportseizoen verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.