Rundveehouderij

Nieuws 238 x bekeken 1 reactie

Perceelsregistratie kost duizenden hectares grasland

Voorburg – De Nederlandse graasdierhouderij verloor bijna 25.000 hectare grasland van 2009 op 2010, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dit is aanmerkelijk meer dan de normale 7.000 tot 9.000 hectare grasland die jaarlijks verloren gaat. Ook het CBS zelf kijkt ervan op.

In totaal blijkt vorig jaar ruim 7.000 hectare tijdelijk grasland verdwenen en ruim 16.000 hectare blijvend grasland.

De vermindering van dit aantal hectares gaat niet gepaard met een sterke toename van het aantal stadsuitbreidingen of een versnelling van de natuuraanleg.

De beste verklaring die het CBS kan geven voor de ongewoon grote afname van het areaal grasland gaat in de richting van een administratieve krimp van het areaal gras: ofwel de aanpassing van de perceelsregistratie, die vorig jaar tot heftige discussies leidde.

Gemiddeld werd een hectare grasland vorig jaar 2,5 keer gemaaid. Het maaipercentage steeg licht. Van het gemaaide gras ging 90 procent aan de kuil, 3 procent werd gehooid, nog eens 3 procent ging naar de grasdrogerij of andere bestemming en slechts 4 procent werd als vers gras aan opgestalde koeien gevoerd. De totale grasoogst stijgt jaarlijks licht en was vorig jaar goed voor 5,1 miljoen kilo droge stof.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Aangezien we als Nederland van Brussel nu juist de opdracht hebben gekregen het areaal grasland gelijk te houden om aan de derogatie vast te mogen blijven houden, heeft deze administratieve tijger vast en zeker tot gevolg dat de derogatie weer onder druk komt te staan.
    En dat allemaal door incompetente ambtenaren!!!
    Ondanks alle bezwaren tegen het afpakken van hoeken land, grasland onder bomen enz. enz. dronken zij een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

Of registreer je om te kunnen reageren.